Storbyferie i Edinburgh

storbyferie i edinburgh

Edinburgh er med sine nesten 500 000 innbyggere Skottlands nest største by og samtidig også hovedstad i Skottland. Edinburgh er faktisk også den nest mest populære turistbyen i Storbritannia, kun slått av London. Byen er et perfekt reisemål for en storbyweekend og kan by på alt fra ærverdige skotske puber, flotte middelaldergater og spennende historie til kjente severdigheter som Edinburgh slott. Byen er også godt kjent blant mange nordmenn for Edinburgh Military Tattoo som arrangeres hvert år i august. annonse

Reise til Edinburgh

Edinburgh er en forholdsvis tilgjengelig storby og billettene hit er jevnt over rimelige. Lavprisselskapet Norwegian har blant annet direkterute til Edinburgh fra Gardermoen og billettene kan du få så billig som rundt 1200kr tur / retur. Flyturen fra Oslo til Edinburgh tar cirka 1 time og 50 minutter, noe som gjør Edinburgh til et attraktivt reisemål for de som vil komme seg bort for en helg. Flyplassen i Edinburgh ligger 14 km utenfor bykjernen og du kan velge mellom både trikk, buss og taxi for å komme deg til sentrum.

Søk etter billige flybilletter og pakketurer til Edinburgh her

annonselenke

Hoteller i Edinburgh

Hotellene i Edinburgh er forholdsvis rimelige og det er ikke umulig å få et brukbart hotellrom til rundt 500kr per natt forholdsvis sentralt. Standarden varierer litt, så det anbefales at man sammenligner de forskjellige hotellene opp mot hverandre for å finne det som gir deg mest valuta for pengene. For rundt 1000kr for man et hotellrom med god standard og gode tilbakemeldinger sentralt i Edinburgh.

Se en oversikt over anbefalte hotellrom i Edinburgh her

annonselenke

Topp 10 severdighet i Edinburgh

Selv om Edinburgh ikke er den største byen i Skottland (det er nemlig Glasgow), så er det landets hovedstad – og trolig den byen med den best bevarte historien fra middelalderen på hele den britiske øya. Her ligger severdighetene nemlig på rekke og rad, der de mest populære attraksjonene er de historiske minnene og konstruksjonene. I tillegg tiltrekker de årlige Edinburgh-festivalene seg mer enn 4 millioner turister, og står for en stor del av turistinntektene til den skotske hovedstaden.

Arthur's SeatArthur’s Seat

Arthur’s Seat er en av fire fjelltopper i Edinburgh sentrum, som har en over 2000 år gammel historie. Navnet skal visstnok stamme fra den berømte Kong Arthur, og at det berømte slottet Camelot skal ha ligget her, uten at man vet dette for sikkert. For å komme seg til topps og nyte et av byens beste utsiktspunkter er man nødt til å ta beina fatt, og med en høyde på 251 meter bør man ta på seg gode joggesko. Den frodige fjelltoppen ligger i et parkområde som heter Holyrood Park, og her møter man gjerne på litt av byens dyreliv. Absolutt en tur man bør ta seg tid til når man besøker Edinburgh, for utsikten herfra beskrives aller best som «usannsynlig bra».

topp 10 severdigheter i edinburghRoyal Yacht Britannia

Seil som en dronning, og bo som en dronning. En av verdens mest kjente båter legger til kai i Edinburgh, og tar nå turister med på en seiltur de sent vil glemme. Tidligere var dette flytende palasset forbeholdt dronningen og hennes mannskap på 220 menn, men nå er båten omgjort til turistskip for folk flest. Under sine 40 år i tjeneste har mange celebre gjester vært om bord på denne båten, som nærmest er som et flytende museum å regne. Den kongelige skuten har dessuten blitt rangert som Skottlands fremste turistattraksjon i elleve år på rad, og ligger høyt på listen over severdigheter i Edinburgh på det populære reisenettstedet Tripadvisor.

The Royal Edinburgh Military TattooThe Royal Edinburgh Military Tattoo

Det er ikke bare historiske severdigheter i Edinburgh – enkelte ting man bør få med seg foregår også i nåtiden. Edinburgh Military Tattoo omtales ofte som det beste showet i verden, og arrangeres hvert eneste år i august. Arenaen er ikke hvilken som helst heller, ettersom hele oppstillingen settes opp like foran inngangen til severdige Edinburgh Castle. Det er det skotske militæret som står bak tattooen, som årlig tiltrekker seg flere hundretusener av turister. Showet består blant annet av sekkepiper, trommekorps, drilling og lignende aktiviteter. Musikk- og drillkompaniet til Hans Majestet Kongens Garde har jevnlig vært en del av innslagene, seneste i 2016.

nasjonalmuseet i skottlandNasjonalmuseet i Skottland

Edinburgh er by som er rik på historie, og hvor opplever man byen (og den skotske historien for øvrig) aller best? Jo, på Skottlands nasjonalmuseum, som er dedikert til landets folk, kultur og historie. Det koster ikke noe å besøke museet, som inneholder alt fra skotsk kunst til arkeologiske funn og massevis av detaljer fra de ulike krigene som Skottland har vært involvert i. Museet ble først åpnet i 1998 og er følgelig ikke et av de med lengst fartstid, men utstillingene er naturligvis mye eldre enn som så. Museet er rangert såpass høyt som på fjerdeplass over severdigheter i Edinburgh på reisenettstedet Tripadvisor, så det er tydelig at turister som har vært innom her er fornøyde med besøket.

gamlebyen i edinburghGamlebyen i Edinburgh

Som turist i utlandet oppsøker man gjerne «gamlebyene» i den byen man besøker, der man finner de historiske severdighetene og mange turistattraksjonene. Edinburgh er intet unntak, og har en godt bevart gamleby som stammer fra middelalderen. Her finner man massevis av historiske monumenter, tradisjonelle butikker, trange brosteingater og ikke minst en hel haug med typiske, skotske puber (som kanskje er en severdighet i seg selv?). Av turister som har spasert gjennom Edinburghs gamleby beskrives den best som «å spasere tilbake i tid». For deg som lurer på hvor du skal bo når du reiser til Edinburgh, så er området i og rundt gamlebyen det perfekte åsted. Her bor du sentralt i forhold til det meste av turistattraksjoner og severdigheter i byen.

edinburgh slottEdinburgh slott

Slottet i Edinburgh er det mest kjente symbolet for Skottland utad, og det er et kompleks og meget historierikt slott man har med å gjøre her. Foruten om å være den mest besøkte turistattraksjonen i hele landet, så har den i mange årrekker blitt kåret til en av de største severdighetene på hele den britiske øya. Den eldste delen av slottet, som er St. Margarets kapell, stammer så langt tilbake som fra 1200-tallet. Videre har slottet blitt påbygd gjennom århundrene, med omfattende utbygginger både på 15- og 1600-tallet. Landets kronjuveler oppbevares på slottet, sammen med massevis av andre historiske gjenstander av stor verdi. Kort oppsummert – du reiser ikke til Edinburgh uten å få med deg det sentralliggende slottet!

botanisk hage edinburghDen kongelige botaniske hagen

I tillegg til å være et forskersenter der det forskes på planter og det som hører plantelivet til, så er den botaniske hagen i Edinburgh blitt til en populær turistattraksjon. Midt i sentrum møter man store grøntområder med mer enn 13 000 ulike plantearter, men man trenger ikke nødvendigvis å være meget planteinteressert for å trives her. Severdighetene ligger på rekke og rad, og området er dessuten et populært sted for en matbit. Hageanlegget stammer fra så langt tilbake som 1670, og blir av mange ansett som en av de fineste parkanleggene i verden. Følgelig er det et perfekt åsted for litt sightseeing eller en piknik på en finværsdag i den skotske hovedstaden.

royal mile edinburghRoyal Mile

Royal Mile, eller den kongelige mil som gaten heter på norsk, er den mest populære turistgaten i byen. Den har fått navnet sitt ettersom den knytter sammen Edinburgh Slott med Holyrood Palace, der sistnevnte er hjemmet til dronningen av Skottland. Gaten går igjennom hjertet av gamlebyen, og det er her man finner det meste av restauranter, puber, butikker og øvrige severdigheter. I tillegg ligger hjertet av landets rettssystem her, i tillegg til mange hoteller og overnattingssteder. Er man av typen som ikke liker overfylte turistgater, så bør man altså unngå Royal Mile, for dette er den desidert mest turistbelastede gaten i hele byen.

Camera Obscura and World of IllusionsCamera Obscura and World of Illusions Edinburgh

Synes du tradisjonelle museer og utstillinger blir i kjedeligste laget? I så fall skal du ta en tur på dette museet, som byr på fem etasjer med interaktivitet og optiske illusjoner. Blant annet kan vi nevne en speillabyrint, et rom der du tror du krymper og massevis av andre interessante triks. Store deler av museet involverer deg også i form av at du må trykke på ting og løse gåter – perfekt for de som besøker Edinburgh med barn. World of Illusions ble åpnet så langt tilbake som i 1835, og er den eldste underholdningsattraksjonen i byen. Dessuten har bygget en flott takterrasse som byr på lekker utsikt over Edinburgh.

edinburgh ginEdinburgh Gin Distillery

Er du glad i gin (og tonic)? I så fall skal du skrive opp et besøk på Edinburgh Gin Distillery høyt opp på listen din, for nærmere produksjonen av den alkoholholdige drikken kommer du ikke. Her blir man tatt på en guidet tur gjennom bryggeriet, og får lære seg alt om hvordan gin brygges. Dessuten får du naturligvis smake på varene som produseres der, og hvis du er heldig får du selv også prøve deg på litt gin-brygging. Gin-destilleriet er på reisenettstedet Tripadvisor rangert som en av de ti severdighetene du bare må få med deg når du er i Edinburgh, så at omvisningene holder høy standard skal det ikke være noen som helst tvil om.