Storbyferie i New York

storbyferie i new york

New York ligger på østkysten av USA og er med sine over 8 millioner innbyggere USAs største by, den er samtidig den mest besøkte av de amerikanske storbyene. De siste årene har flybillettene til New York blitt stadig billigere, noe som har gjort at også nordmenn i stadig større grad velger å legge ferien hit. New York er som nevnt en svært stor by og den består i hovedsak av fem store bydeler. Disse er Bronx, Staten Island, Brooklyn, Queens og Manhattan. Som turist anbefales det at man legger ferien til Manhattan. Manhattan er selve hjertet i New York og det er her du finner størsteparten av de store skyskraperne og de fleste severdighetene.


annonse

Reise til New York

Det blir stadig billigere å reise til New York fra Norge og det er nå ikke utenkelig å få en tur / retur flybillett til New York for under 4000kr fra Gardermoen. Prisene varierer derimot svært mye fra flyselskap til flyselskap, hvor lenge før reisen man bestiller billettene og når på året man reiser. Vi anbefaler derfor at man bruker en søkemotor som Expedia for å skaffe seg oversikt over prisnivået, og for å finne de billigste flybillettene. Ved å trykke på knappen under får du opp en oversikt over hva det koster både for flybilletter til New York, samt hva en pakkereise koster.

Søk etter billige flybilletter og pakketurer til New York her

annonselenke

Hoteller i New York

Som nevnt innledningsvis består New York av fem store bydeler og som turist anbefales det på det sterkeste at man velger å bo på Manhattan. Det er her de aller fleste severdighetene ligger, og velger man å bo her så bor man på mange måter midt i smørøyet. Standarden på hotellene i New York kan variere en del, så det kan lønne seg å bruke litt tid på valg av hotell. Vi anbefaler deg å trykke på lenken under for å sammenligne de forskjellige alternativene. Legg også merke til tilbakemeldingene fra kundene og hvilken score de forskjellige hotellene har fått. Dette gir deg som oftest en god pekepinn på hva du kan forvente av de forskjellige hotellene. For et godt hotellrom i sentrum av Manhattan må man regne med å betale fra 1000kr per natt og oppover.

Se en oversikt over anbefalte hotellrom i New York her

annonselenke

Top 10 severdigheter i New York

New York, «byen som aldri sover», har det siste tiåret vokst frem som en ny favoritt blant nordmenn. Med stadig flere direkteruter hit mener mange at New York er «det nye London», og med sine dusinvis av severdigheter må man kanskje reise til storbyen flere ganger. For med nærmere ni millioner innbyggere bare i selve byen, og et årlig besøk av over 40 millioner turister, er man aldri alene i New York. Heldigvis er det fullt mulig å koble av, blant annet i den mest populære severdigheten byen tilbyr!

central park i new yorkCentral Park

Man drar kanskje ikke til New York for å slippe unna stress og støy, men etter å ha vært noen dager og kjent på storbylivet vil en tur innom Central Park være optimalt. Det er tross alt verdens mest kjente park, kjent fra utallige filmer og TV-show, og en severdighet man ikke kan gå glipp av når man besøker New York. Parken er dessuten langt større enn hva man tror, og for å utforske hele parken behøver man minst en hel dag her! Central Park byr på alt fra tivoli til amatørbaseball og hesteridning. Parken har et rikt dyreliv og generelt mange spennende severdigheter, og her møter man like mange turister som innfødte. Lei gjerne en sykkel – Central Park er som nevnt større enn hva mange først antar.

11 september minnesmerke i new yorkOne World Trade Center og 11. september minnesmerket

De grusomme terrorhandlingene som blant annet førte til at to skyskrapere gikk i bakken midt på Manhattan den 11. september 2001 har fått et verdig minnesmerke. Det er nesten vanskelig å se for seg at det på denne plassen stod to av byens høyeste bygninger for bare noen år siden. I tillegg er det også et meget gjennomført museum her som også anbefales et besøk. Nylig ble også «det nye World Trade Center» åpnet, under navnet One World Trade Center. Det ligger like ved minnesmerket og byr på en interaktiv omvisning i det som nå er New Yorks høyeste skyskraper.

topp 10 severdigheter i new yorkThe Metropolitan Museum of Art

Kunst- og historieinteresserte vil heller ikke kjede seg under et besøk i New York. Det metropoliske kunstmuseet har nemlig satt sammen kunstverk gjennom 5000 år med historie, og har interaktive utstillinger som gjør museet attraktivt både for store og små. Her spaserer man ikke bare rundt og ser på kunst, men det vil føles som man reiser tilbake i tid og entrer en annen verden. Museet ligger dessuten like ved Central Park, så et besøk her kan gjerne kombineres med en piknik i verdens mest kjente storbypark. Nevnte vi forresten at kjente kunstnere som Van Gogh er utstilt i museet?

Top of the Rock Observation DeckTop of the Rock Observation Deck

Mens Empire State Building trolig er den mest kjente skyskraperen i New York, så er observasjonsdekket på toppen av Rockefeller Plaza trolig det beste stedet å nyte utsikten over Manhattan på. For hva ser man ikke dersom man drar til topps i Empire State Building? Jo, man ser jo ikke Empire State Building! Observasjonsdekket på Rockefeller er dessuten fordelt over tre etasjer, og i den aller høyeste – etasje nummer 70 – befinner du deg intet mindre enn 260 meter over bakken. Her kan man også forvente noe mindre kø enn hva tilfellet er på overnevnte skyskraper, og ettersom heisene kjører helt frem til klokken 23:00 på kvelden, så er det absolutt mulig å nyte solnedgangen fra toppetasjen.

Grand Central Terminal i new yorkGrand Central Terminal

Enten man skal reise med tog eller ei, så bør man ta turen innom den historiske Grand Central-terminalen. Siden terminalen åpnet for allmenheten i 1913 har milliarder av mennesker vært innom. Hver eneste dag besøker nærmere 750 000 personer terminalen! Grand Central Terminal ligger midt på Manhatten og er den største «huben» i byen for både tog- og undergrunnsbanen. I tillegg kryr det av restauranter og butikker her, samtidig som arkitekturen i seg selv absolutt må kunne anses som en severdighet. For deg med en forkjærlighet for historie er det også mulig å hive seg med på guidede turer som forteller deg alt om historien til den mektige terminalen.

Broadway new yorkBroadway

«Alle» har hørt om Broadway, mest sannsynlig det mest kjente teater- og showdistriktet i verden. Broadway er navnet på en av de mest besøkte gatene i byen, og det er en helt spesiell gate i seg selv i at den bryter med resten av veisystemet i New York. Dessuten krysser Broadway det minst like berømte Times Square, som er et sentrum for turisme og underholdning i storbyen. Langs Broadway finner du naturligvis mange kjente teatre, men også massevis av butikker, museer og andre spennende severdigheter. For deg som vil unngå de største turistfellene så er absolutt Broadway et sted du ikke bør dra, for her går du sjeldent alene uansett når på døgnet du tar turen!

Empire State BuildingEmpire State Building

Selv om vi lengre opp her anbefaler å ta turen til det noe mindre besøkte Rockefeller Plaza for å nyte utsikten over New York, så er det noe helt spesielt å kunne fortelle at man har vært på toppen av New Yorks tredje største bygning – som er hele 381 meter høyt og faktisk ble bygget så langt tilbake som i 1930! Etter at det nye One World Trade Center åpnet er det dessuten noe mindre trafikk i Empire State Building, slik at det å ta seg opp de 102 etasjene som bygget har ikke nødvendigvis krever like mye ventetid som tidligere. Skyskraperen ligger sentralt på Manhatten langs den femte avenyen, midt i mellom 33. og 34 gate og vi anbefaler at man tar seg råd til «Skip the Line»-billetter dersom man planlegger et besøk midt i den mest hektiske rushtiden.

the high line parkThe High Line Park

The High Line er en høytliggende togskinne som har blitt omgjort til et offentlig parkanlegg på den vestlige delen av Manhattan-halvøya. Parken er perfekt for deg som vil se det litt alternative New York, med både kunstutstillinger, kultur, sesongbaserte matbasarer og ikke minst en unik utsikt over Hudson-elven. Anlegget omtales av mange som en skjult perle, og er optimal for en noe spesiell fottur med flott utsikt som man ikke får fra bakkenivå. Det er også mulig å bli med på guidede turer for den optimale opplevelsen.

frihetsgudinnenStatue of Liberty (Frihetsgudinnen)

Frihetsgudinnen er kanskje det fremste landemerket for New York, og en turistattraksjon av dimensjoner. Statuen, som var en gave fra franskmennene på slutten av 1800-tallet, står på en liten øy like utenfor Manhattan. Det er mulig å beskue den mektige statuen både fra land og fra båt, men den absolutt beste opplevelsen får man naturligvis ved å gå i land på øyen og bli med på en guidet tur inn i selve gudinnen der man kan ta seg alle de 357 trappetrinnene opp for å nyte utsikten over Manhattan fra selveste kronen til Frihetsgudinnen. Du må dog regne med mye kø og mye folk, men «Statue of Liberty» er helt klart en severdighet du vil få med deg når du først er turist i New York.

ting å gjøre i new yorkSt. Patrick’s Cathedral

Kirker og katedraler er noe mange nordmenn oppsøker når de ferierer utenbys, men det er kanskje ikke det første man tenker på når man skal reise til New York. Allikevel anbefaler vi absolutt at man tar turen innom den historiske St. Patrick’s-katedralen, som ligger langs Madison Avenue. Katedralen stod ferdig i 1878 i en nygotisk stil som nærmest virker malplassert blant skyskraperne i millionbyen. Ekstra spesielt blir det derfor når nytt møter gammelt, og kirken er heller ikke liten av størrelse da den har plass til mer enn 2200 personer samtidig. Absolutt verdt et besøk når man har fått nok av glasskledde skyskrapere.