Storbyferie i San Francisco

storbyferie i san francisco

San Francisco er en storby i California på den amerikanske vestkysten. Den er en av de mest ikoniske amerikanske byene, kjent for sine trikkevogner, stupbratte gater, ærverdige broer og ikke minst fangeøya Alcatraz for å nevne noe. Byen er et av de mest populære reisemålene i USA og en tur hit er spekket med gode opplevelser.annonse

Reise til San Francisco

San Francisco ligger et godt stykke unna Norge og det går heller ikke direktefly fra Gardermoen til San Francisco, en reisetid på mellom 14 og 15 timer må derfor påregnes. Tidsforskjellen fra Norge til San Francisco er på 9 timer, noe som gjør at man trenger et par dager på å akklimatisere seg. Prismessig ligger flybillettene fra ca. 3500kr opp til 5000kr. 

Søk etter billige flybilletter og pakketurer til San Francisco her

annonselenke

Hoteller i San Francisco

San Francisco er ikke en utpreget billig by å bo i, og du må nok forvente å betale «norske priser» når det kommer til hotell. Du kan selvsagt finne billige hoteller i San Francisco også, men standarden blir gjerne der etter. For å få et rom med god standard i sentrum av San Francisco må man gjerne ut med rundt 1500 kr per natt, avhengig av standard og lokalitet.

Se en oversikt over anbefalte hotellrom i San Francisco her

annonselenke

Topp 10 severdigheter i San Francisco

Den lille storbyen San Francisco, som har tett under millionen med innbyggere, har også med sin beliggenhet helt nord i California et helt annet klima enn sin sørlige motpart San Diego. Hit reiser man dersom man vil oppleve en noe «annerledes» by, som alltid har vært mer frittalende og liberalistisk enn mange andre amerikanske storbyer. Med velkjente turistattraksjoner som det sagnomsuste fengselet Alcatraz og den vanvittige brokonstruksjonen Golden Gate er det også nok av severdigheter for turister på besøk i byen.

alcatraz i san franciscoAlcatraz

Alcatraz er den desidert mest kjente severdigheten i San Francisco, kjent fra utallige Hollywood-filmer og en turistattraksjon alle andre byer skulle ønske de hadde. Det sagnomsuste fengselet ble stengt 1963, og var et høysikkerhetsfengsel som huset en del «kjendisfanger», blant annet mafiabossen Al Capone. I dag kan man som turist ta ferge ut til det svært godt bevarte fengselsanlegget og bli med på en omvisning som vil gi deg gåsehud. Øya, med sitt hekkende fugleliv, har en helt spesiell atmosfære, og man kan se for seg hvor vanskelig denne «dobbeltisolasjonen» (både fengslet og på en øy) måtte ha vært for de innsatte. Billetter til øya selges gjerne ut et par måneder i forveien, slik at hvis man ikke har planlagt besøket hit, så er man nødt til å stå opp grytidlig om morgenen for å stille seg i kø og sikre seg en av de få «last chance»-billettene som legges ut daglig.

golden gate broen i san franciscoGolden Gate Bridge

Nesten like kjent som Alcatraz er severdigheten Golden Gate Bridge. Hengebroen strekker seg nesten tre mil over San Francisco-bukten og er et mektig syn enten man har en spesiell interesse for broer eller ei. På det høyeste er broen hele 227 meter, og med tanke på at den ble bygget på 30-tallet, er det en imponerende konstruksjon vi snakker om her. Broen har fått navnet sitt ettersom den krysser inngangspartiet til San Francisco-bukten, som ble døpt Golden Gate av John Fremont. Som turist anbefaler vi både at man tar seg over broen, og at man nyter synet av den fra høyden. Det gjøres best med leiebil, og man kan ta av hovedveien like etter at man har krysset broen for å se rester av kanoner som i tidligere århundrer fungerte som byens havnevern.

topp 10 severdigheter i san franciscoGuidede turer i San Francisco

San Francisco er en nokså kompakt by, kjent for sine svært bratte veier i sentrum. Ønsker man å få mest mulig informasjon og bli tatt med til alle byens severdigheter uten å forbrenne alt for mange kalorier, så anbefaler vi en guidet tur med et av byens Segway-turistsentre. Et av de mest populære turistselskapene i byen heter Dylan’s Tours, og har alt fra elektriske sykler til minibusser og mer til, der man få se byens største severdigheter og attraksjoner. Vi anbefaler at man sjekker topplisten på reisenettstedet TripAdvisor for å se hvilke turselskaper andre turister er fornøyde med, så slipper man å kaste bort pengene på en tur som ikke er verdt det.

ting å gjøre i san franciscoPier 39

Havneområdet i San Francisco er et yndet sted for en sykkeltur, og det er definitivt mange av kaiområdene her som er verdt en visitt. Det aller mest populære, og den mest kjente kaien i hele byen, heter Pier 39. Dette er nærmest som en fornøyelsespark å regne, med massevis av underholdning, sjøløver, butikker, show, restauranter og så videre. Her kan man gjerne sette av et par timer enten man reiser med barn eller kun er voksne, for her finnes det noe for enhver smak, og hele området lyser rett og slett fornøyelse. Nevnte vi at det var karuseller og ofte også musikalske innslag her?

reise til san franciscoAT&T Park

Man trenger ikke være sportsidiot for å gå på baseballkamp i USA – faktisk så vil vi virkelig anbefale denne opplevelsen enten man kan regelboken utenat eller ikke har peiling i det hele tatt! AT&T Park har siden år 2000 vært hjemmebanen til San Francisco Giants, som er den største baseballklubben i byen og som spiller i MLB – Major League Baseball. Arenaen har kapasitet til knappe 42,000 tilskuere, og for deg som vil oppleve en sport som ikke er så veldig populær i Norge (men høyt verdsatt i USA), så er et besøk på AT&T Park absolutt å anbefale. Utsikten fra de høyere benkeradene er trolig en severdighet i seg selv, der man kan se båtene som legger til land innimellom baseballslagene dersom kampen i seg selv skulle bli for lite underholdende.

golden gate parkGolden Gate Park

Med knappe millionen i innbyggertall er San Francisco absolutt som en storby å regne, så hvorfor ikke koble av litt i frodige og flotte Golden Gate Park? Parkanlegget har ingenting med den berømte hengebroen å gjøre, men deler altså navn da den ikke ligger så alt for langt unna «inngangspartiet» til San Francisco-bukten. Parkens areal gjør at man aller helst bør ha med seg sykkel eller Segway dersom man vil se hele parken, som av mange sammenlignes med den mer kjente Central Park i New York. Skal man bare se en liten del av parkanlegget så anbefaler vi en tur innom de japanske hagene, som av de fleste beskrives som helt utrolige. Absolutt en severdighet man vil få med seg når man er turist i San Francisco!

lands end san franciscoLands End

I det nordvestlige hjørnet av San Francisco finner man de aller mest spektakulære utkikkspunktene, der hver eneste sving er villere enn den forrige og der det nærmest aldri er vindstille. Klipper, skipsvrak, ruiner og nydelig utsikt er bare noe av det som venter deg på «Lands end». Frem til det brant ned i 1966 lå også Sutro Baths her, et gigantisk badeanlegg som etter åpningen i 1986 ble regnet som verdens største innendørs svømmekompleks. Det baserte seg på saltvann som jevnlig ble byttet ut takket være tidevannet. I dag har ruinene fra badeanlegget blitt til en turistattraksjon.

cable cars san franciscoKabelsporvognene i San Francisco

Noe av det mest ikoniske med San Francisco er kabelsporvognene som har kjørt opp og ned gjennom de bratte bygatene i sentrum helt siden 1873. Frem til etterkrigstiden var taubanen en av de mest brukte transportmidlene i byen, og selv om den i senere tid ble erstattet av moderne fremkomstmidler, så er den fortsatt i drift i dag. Riktignok mer av nostalgiske årsaker og det faktum at det er en stor turistattraksjon (man må regne med å stå en stund i kø bare for å kjøre en snartur!). Taubanen har blitt fredet som et historisk landemerke, og totalt har man i dag knappe tre mil med spor som hver eneste dag kjører turister opp og ned de bratte bakkene i sentrum av storbyen.

walt disney museum i san franciscoWalt Disney Family Museum

Nordmenn flest har et forhold til den amerikanske tegneserieskaperen Walt Disney, og hva er vel da bedre med et besøk på et museum dedikert til hovedmannen selv? Walt Disney-museet i San Francisco tar for seg hele livshistorien til den berømte kunstneren, og har utstillinger som strekker seg over intet mindre enn 40 000 kvadratmeter. Mange av utstillingene er interaktive, som betyr at de bruker lyd, bilder, animasjoner og andre spesialeffekter for å berike opplevelsen. Museet er svært barnevennlig, men passer minst like godt for voksne som har sansen for Disneys arbeid og historie. Museet er dessuten såkalt «non-profit», så et besøk her må anses som en av de rimeligere severdighetene i San Francisco.

legion of honor museum i san franciscoLegion of Honor

Er du glad i å gå på museum når du ferierer utenlands, så har du trolig vært skuffet så langt i lesingen av våre ti anbefaleringer i San Francisco. Men den som venter, venter ikke forgjeves! Museet Legion of Honor ligger helt nordvest i byen, og er en severdighet på utsiden så vel som på innsiden. Bygningen er en fullskala replika av en fransk paviljong, og med sin beliggenhet på en bakketopp langs kysten er det et mektig syn som møter deg når du spaserer opp mot inngangspartiet. Utsikten fra området er dessuten fantastisk i seg selv, der man blant annet har god utsikt til Golden Gate Bridge. På innsiden stilles det ut historie og kunst som på det eldste er mer enn 6000 år gammelt, og majoriteten av utstillingene stammer fra Frankrike.